Polonya da lahana, patates , tavuk ve domuz eti üzerine kurulu bir mutfak kültürünün olduğunu sölememizin bir sakıncası yok aslında. illa ki baska çeşitte yemeklerde bulabiliriz ama bunlar temel yiyecekler olarak sayabiliriz.
Elmali ordek:Bu konuda Polonya’lilarin ustune diyecek yok, tabioi
restaurantaina gore degisir ama genel olarak ordegin iyi yapildigini
soyleyebiliriz. Polonya’nin Avrupa’nin en buyuk elma ureticisi ve ihracatcisi
oldugunu dusunecek olursak, iyi kizartlimis ordegin, elme ile sunumu gayet
lezzetli tatlari ortaya cikartiyor.
Patates mucveri:Turk mutfagindan tanidigimiz kabak mucverinin, patatesten
yapilmis olanini denediniz mi? Muhtemelen yanitiniz „hayir”. Polonya’da bunu
tatma sansiniz var. Ustelik mucveri kuru kuru yiyebileceginiz gibi, krep
havasinda acilan mucverin icine dag mantarindan yapilmis sos ya da dana eti
konularak yapiomis sos ile de almaniz mumkun.
Rosol corbasi:Maydanoz koku, pirasa, havuc ve kerevizi, et suyunda
kaynatiyorlar ve ortaya vitamini bol bir corba cikiyor, sonra bunun uzerine ev
eristesi ilave etmek suretiyle sunuyorlar. Bu tat bize limonsuz hitap etmese de
Polonya’lilar bu yemege limon koymayi akillarina bile getirmiyorlar. Bu corbayi
siparis ettiginizde limon istediginizde size biraz tuhaf barlarsa, hic
sasirmayin.
Barszcz:Bal pancari denen, seker pancarindan farkli bir pancardan
yapiliyor. Icindeki sebzelere gelince oldukca zengin: havuc, maydanoz koku,
havuc, sarimsak beraberce kaynatilirken, bal pancari ilave ediliyor, limon da
ilave edilerek servis ediliyor. Kullanailan diger malzemeler, defne yapragi ve
mercankosk. Tabii bu corbanin yanina mantarli ya da lahanali bir kroket hic de
fena gitmiyor.
Kotle de Vellaile:Bildigimiz tavuk gogsunun icine kasar ve tereyagi konuyor ve
rulo haline getirilip pane yapiliyor. Yagda kizartiliyor. Bizim damak tadimiza
uyan bir lezzet.
Kotlet drobiowy z oscypikiem:Tavuk sinitsel uzerine, Polonya’nin dag koylerine ozgu, keci
ve inek sutu karisimdan yapilmis, islenerek kurutulmus oscypek peyniri ilavesi
ile tatlandirilan bir yemek.
Pierogi:Slav mutfaginin bir ornegi olan „Pierogi”ler Turk mutfaginin
mantilarina benzetilebilir. Ancak boyutlari devasa. Icine lahana, mantar, dag
mantari, beyaz peynir, patates, degisik meyveler, kiyma konarak
hazirlanabiliyor. Haslanabildigi gibi, kizartilarak da sunuluyor.
Baliklar:Baltik kiyisinda bir ulke oldugu icin morina baligi, kum
baligi, ringa baligi, somon gibi baliklari kolaylikla bulabilirsiniz.
Tatlilar:Elmanin bol ve cok lezzetli oldugu ulkenin tatlilari da
elmali her turlu tatliyi mutfaginda barindidiyor, apple pie dan szarlotkalara
kadar tum tatlilar cok lezzetli
Sernik:Cheese cake’in Polonya versiyonu. Hayvancilik cok gelismis
oldugundan, sut urunleri cesitleri oldukca fazla, bu yuzden sernik tatlisinin
icindeki beyaz peynirin de hem tadi essiz, hem miktari bol.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder